sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Pääsykoeseikkailut

Tästä aiheesta on ehdottomasti tehtävä erillinen merkintä tänne blogimaailmaan. Sekä asiasta kiinnostuneille että itselle muistoksi menneestä. Koska ei noita pääsykokeita ihan joka päivä tule suoriteltua.


Viittomakielentulkki
Hain siis Kuopioon ja Helsinkiin, mutta kutsu kävi vain Kuopioon. Heräsin viideltä kuuden tunnin yöunien jälkeen, hotkaisin särkylääkkeen ja sämpylän mahaan ja riensin kuuden jälkeen linja-autoasemalle.

Tulkkikoulu Kuopiossa on vähän syrjemmässä keskustasta (jotain 12 km) ja busseja kulkee aika harvakseltaan, joten oli pakko tunkea itsensä aikaisempaan kulkuvälineeseen.

Ensin tosin meinasin mennä väärään bussiin, huppista. Törmäsin siinä onneksi toiseenkin kokeeseen menijään. Tämä toinen tyttö oli saapunut Kuopioon edellisenä päivänä Turusta asti. Ei siinä bussissa sitten ollut ketään muita kuin me ja joku mummeli.

Koululle päästyämme paikalla ei vielä ollut ketään. Kello oli 7:00 ja ilmoittautuminen alkaisi klo 7:30. Porukkaa valui paikalle hiljakseen, ja pian meitä oli koossa jotain 20. Niin vähän?! Selvisi, että Kuopioon oli hakenut 200, joista oli karsittu etukäteistehtävien perusteella 50 pääsykokeisiin, joista 30 pääsee kouluun. Pääsykoe järjestettiin kahtena päivänä, tiistaina ja keskiviikkona.

Meillä oli 4 osiota, joista ensimmäinen alkoi sillä, että kaikki kiinnittivät nimilaput rintaansa koristamaan ja posettivat kameralle, kun meistä napsittiin kaikista kuvat. Sen jälkeen oli vuorossa yleissivistystehtäviä, jotka menivät aika penkin alle. "Joo-o. Siis mun pitäs tietää tää, mut en mä muista."

Ensimmäisen osion jälkeen meidät jaettiin kolmeen ryhmään, minun ryhmässäni oli 8 yhteensä ja kaikki olivat ihan hirvittävän mukavia ihmisiä! Voi että oli niin kiva olla heidän seurassaan. Harmi vaan, ettei hirveästi auttanut stressiä lievittämään. Vähäsen kuitenkin.

Toinen osio oli aika karsea. Meidät kutsuttiin yksitellen jonnekin koppiin, jossa oli tehtävänanto. "Sinulla on 15 minuuttia aikaa lukea teksti ja valmistella siitä 3 minuutin esitelmä. Voit tehdä muistiinpanoja, joita voi käyttää esitelmässä."

Shit Sherlock! 15 minuuttia meni ihan liian nopeasti ja olin sitten ihan paniikissa, kun piti mennä pitämään esitelmää kolmelle tyypille. Ja kameralle. "Seiso siinä raksin päällä", ohjastettiin ja tuli mieleen, että tällaiseltako Idolsin koe-esiintyjistä tuntuu? Ehkä.

Jalat olivat ihan vetelät esitelmän ja jatkokysymysten jälkeen ja ahdisti, kun tiesin, että olin muutamaan kysymykseen vastannut vähän väärin. Fail. Teki mieli mennä hakkaamaan vessan ovea. Älkää kysykö miksi.

Kolmas osio oli hiukkasen kivempi, vaikkei sekään mielestäni mitenkään täysin feilailematta mennytkään. Meidän piti matkia viittomakielisen viittomia ja keksiä sarjakuvaan viittoma/pantomiimiesitys, joka esitettiin 
sitten kameralle yksitellen. Ihan mielenkiintoista.

Neljäs osio oli varmasti hauskin ja rennoin. Ensin meidän piti ryhmässä valmistella 40-vuotiaalle synttärijuhlat. Aikaa oli 20 minuuttia ja sekin kuvattiin. Ilmeisesti katsoivat ryhmätyöskentelytaitoja. Koska meidän ryhmä oli niin kiva, niin se meni tosi kivasti, vaikka jotenkin yllättäen löysin itseni puhteliaitten joukosta. Yleensä olen se hiljaisuuteen vaipuva, muita seuraileva yksilö ryhmässä.

Tämän tehtävän jälkeen jokainen yksitellen meni haastatteluun aakkosjärjestyksessä - minä ensin. Puhua pulputin kuin papupata ja haastis oli tosi nopeasti ohi. Sen jälkeen pääsin lähtemään.

Kokonaisuudessaan ihan okei koepäivä, ja jos sattuu, etten pääsekään, niin voin olla oikeasti ylpeä siitä, että pääsin sinne kokeisiin asti. Koska jokainen ei päässyt.


Restonomi
Hain restonomiksi Kuopioon ja Rovaniemelle. Ykkös- ja kakkosvaihtoehtoina.

Restonomin pääsykoe oli aikas erilainen kuin viittomakielentulkin - luonnollisesti. Se sisälsi ensin saliosuuden, jossa oli aikaa kaksi ja puoli tuntia vastata englannin ja suomen kielen ja matematiikan tehtäviin. Englanniksi oli yksi teksti, johon viitaten oli suomeksi kysymyksiä. Sen lisäksi piti tehdä englanniksi essee matkailusta Suomessa, ja siitä olisi tullut vaikka kuinka paljon asiaa, mutta 150 sanaa oli raja. Matematiikan kokeessa ei saanut olla laskinta, joten laskut eivät oikeastaan olleet hirvittävän vaikeita mielestäni, vaikken koskaan ole hyvä siinä ollutkaan. Jokaisessa kysymyksessä oli neljä vaihtoehtoa, joista piti valita yksi oikein.

Itselläni tuo koe kesti kaksi tuntia. Tein sen melko rauhallisessa tahdissa, eikä tullut hirveä hoppu missään vaiheessa.

Haastatteluni oli kokeen jälkeen parin tunnin päästä ja se oli ryhmähaastattelu. Haastattelijat olivat tosi mukavia, muttei muuten meinannut mennä kovin vahvasti se. En ole ryhmähaastiksien ystävä. Jospa siitä jotain pisteitä kuitenkin ropisisi. Please.


Jep. Sellaiset kokeet olivat siis ne. Kumpaan haluan enemmän? En tiedä. Entäs jos pääsen vaikka molempiin? Ei ole mahdollista meitsin tuurilla, mutta jos näin ihmeellisesti sattuu käymään, niin... En osaisi ihan heti sanoa. Oikeasti. Entä jos en pääse kumpaankaan? Ensi vuonna uudestaan. Kuitenkin joudun nimittäin pitämään kahden ja puolen vuoden tai kolmannen välivuoden töiden takia. Vaikka olisihan se ihanaa, jos olisi heti sitten opiskelupaikka valmiina. We'll see.

Anteeksi kuvattomuudesta.

Ei kommentteja: